Innan du skaffar katt

En katt är ett av de mest självständiga djuren som finns, det har vi nog alla märkt av någon gång i livet. De gör som de vill, går dit de vill gå och leker när de själva känner för det. Det är kanske därför många människor väljer att skaffa katter, just eftersom de är så pass självgående och söker din uppmärksamhet bara när de själva känner för det. En katt kräver såklart sin tid, men mycket mindre än exempelvis en hund. Men som med allt annat finns det några saker du behöver överväga innan du skaffar en katt, och saker som behöver förberedas.

Cat sleeping on the couch.

Innan du skaffar en katt bör du se över din ekonomi och hur den ser ut. En katt är relativt billig jämfört med djur, men behöver såklart mat och andra saker för att ha ett bra liv. Bland annat behöver du skaffa en försäkring för din katt, annars kan eventuella skador eller sjukdomar kosta väldigt mycket. En katt behöver också en kattlåda och bra sand som tar bort oönskad lukt och som katten trivs med.

Beroende på hur du bor kanske du också vill köpa en klätterställning för katten. Viktigt att tänka på här är att den bör ha bra klösmöjligheter för katten. En klätterställning är ganska dyr att köpa ny men du kan hitta en billigare genom att köpa den på andrahands-marknaden. Om du är händig och lite finurlig finns det också sätt du kan bygga en egen klätterställning för din katt.

Även om din katt är väldigt självständig och inte behöver mycket av din tid eller uppmärksamhet i vardagen, måste du innan du skaffar en katt vara säker på att den kan tas omhand de dagar du inte är där. Detta kan vara till exempel om du åker iväg några dagar i jobbet, eller om du åker på semester. En katt behöver mat och vatten även under dessa dagar, och är det en innekatt behöver den också lite lek och bus. Så kolla runt bland din familj, dina vänner eller grannar och se om någon skulle vara villig att hjälpa till om det skulle behövas.

ADD YOUR COMMENT

textured