Kattuppfödning
Att bli kattuppfödare är inget som händer över en natt. Det räcker inte bara med att ha två katter och para dem med varandra. I denna artikel kommer du hitta information och steg för steg utbildning som kan hjälpa dig på din väg till fullfjädrad kattuppfödare, och nedan finns det några frågor som du måste fråga dig själv innan du börjar föda upp katter.
Vad är målet med uppfödningen?
Detta är en väldigt viktig fråga som måste besvaras innan du bestämmer dig. Ett lämpligt svar på frågan skulle kunna vara att du vill föra dina katters anlag vidare. Om svaret istället blir att du vill ha en gratis katt eller bara vill tjäna pengar så bör du tänka om.
Finns kunskapen?
Vet du vad du ger dig in på när du blir uppfödare. Det finns lagar och regler som måste följas angående hållande av katt, uppfödning och konsumenträtt. Om du inte har koll på dessa lagar är det bäst om du först försöker att lära dig dessa. Det sista du vill är att vara en oseriöst eller olaglig uppfödare.
Finns tiden och orken?
Kommer du ha tid att vara uppfödare och finns verkligen tiden till att utbilda dig och lära dig allt om katter, sjukdomar och eventuella problem som specifika raser kan ha. Detta är saker som du behöver veta innan du funderar på att börja föda upp katter.
Har du tillräckligt med plats hemma?
När katten är parad och konstaterad dräktig måste den ha en egen plats i hemmet. Finns det fler katter i huset måste dessa kunna avskiljas från den dräktiga honan vid behov. När kattungarna sedan kommer, måste mamman få lov att ha sin kattlåda i ett avskilt rum så att hon inte blir störd.
Finns kunskapen för att ge råd?
När du känner att du är tillräckligt utbildad och har så pass god erfarenhet att du kan ge råd till eventuella köpare borde du vara redo att börja föda upp. Som kattägare kan det vara bra att veta att katter behöver mat, skålar, leksaker och toaletter. Du bör köpa både sand och Sandspridare ATV till toaletterna eftersom katterna gör sina behov där. Sanden måste bytas ut då och då för att det inte ska lukta äckligt.
Övrigt
Trots att dessa råd gäller raskattsuppfödare är det viktigt att veta om dessa saker om du ska para dina bondkatter också. Oavsett om din katt har parat sig själv eller om du planerar att para katten ska du alltid vara upplyst om katters eventuella sjukdomar och saker som kan hända under en graviditet. Du bör också som kattägare vara informerad om löp och hur lång tid den kommer att vara dräktig. Är honkatten en utekatt och du inte vill att den parar sig själv, kan du ge katten p-piller för att undvika att det blir tjuvparning. Detta kan du även göra om den är innekatt och du har en hankatt i huset som inte lämpar sig för parning.