Nakenkatter – att tänka på

Nakenkatten heter egentligen sphynx, och är ett kattras som har sitt ursprung i Kanada, där den avlades fram på 1960-talet. På grund av detta kallades rasen tidigare canadian. Dess karakteristiska utseende – att den saknar päls – beror på en mutation i generna som uppstår som ett recessivt anlag. På grund av nakenkattens exponerade hud är katten betydligt känsligare för sol, kyla och uttorkning än andra katter, och som ägare till en sphynx måste man därför ha vissa saker i åtanke.

En sådan är att nakenkatter behöver badas betydligt oftare än katter med päls. Även om man skulle kunna tro att det är tvärtom, behöver nakenkatter badas ofta på grund av den pälsolja som alla katter producerar. Hos en vanlig katt absorberas oljan av pälsen, men på nakenkatter bildar oljan istället en klibbig beläggning som måste tvättas bort. Detta bör man göra ungefär en gång i veckan. Man måste också rengöra öronen på en spynx oftare än på andra katter. Detta eftersom de inte har något hår i öronen som fungerar som barriär för att hålla ute smuts.

Nakenkatter är av förklarliga skäl mer känsliga för kyla än katter med päls, och man bör därför vara försiktig med inomhustemperaturen. En nakenkatt kan inte vara en utekatt av den anledningen – utomhus kan man ju inte kontrollera temperaturen. Det kan vara en bra idé att skaffa kläder åt sin katt, som den kan ha på sig på riktigt kalla vinterdagar när det till och med känns kyligt inomhus. Dessutom blir katterna väldigt söta i kläderna. Eftersom nakenkatter förbränner energi snabbare för att hålla sig varma, och inte lagrar något fett, bör de också ha tillgång till mat hela tiden, för att kunna äta och hämta ny energi.

I övrigt är en sphynx precis som alla andra katter: den tycker om att leka, att kela ibland och att ligga och lata sig på ett skönt underlag, till exempel husses eller mattes kudde. Kanske märker man att ens katt dras särskilt till ens säng om man har en madrass eller kudde från Tempur – i alla fall människor brukar tycka att deras sömn förbättras om de sover på ett underlag som anpassar sig efter deras kropp.

ADD YOUR COMMENT

textured