Olika kattraser

Det finns ett sextiotal olika kattraser i världen, som skiljer sig åt till utseende, temperament och beteende. Om man funderar på att skaffa katt är det därför viktigt att läsa på om de olika raserna för att hitta en som man både tycker är fin och som passar ens egna levnadsförhållanden. I den här texten kommer några av kattraserna att beskrivas, vilket kan bidra till att underlätta beslutet.

Kattraser kan som sagt variera stort i utseende, och en kattras med ett mycket säreget utseende är persern. Persern är en långhårig kattras, och förutom sin långa, tjocka päls känns rasen lätt igen på sitt ansikte, som har ett något tillplattat utseende. Detta beror framförallt på att nosen är kort och trubbig. Persern har också en korthårig motsvarighet, och denna ras kallas Exotic. Perserkatten är en av de äldsta kattraserna i världen, då den utvecklades i Europa från 1600-talet och framåt. Det skedde efter att man importerat långhåriga kattraser från dåvarande Persien (numera Iran), som sedan korsades med de europeiska, korthåriga kattraserna. Eftersom persern är långhårig måste dess päls skötas regelbundet genom kamning (mer eller mindre dagligen) och bad (någon gång i månaden). De passar mycket bra som sällskapskatter eftersom de är lugna och fogliga med ett jämnt temperament, och dessutom oftast är mycket sällskapliga och tycker om att kela. De trivs också bra som inomhuskatter.Persialainen

En kattras som kräver betydligt mindre pälsvård är russian blue. Russian blue har som namnet antyder sitt ursprung i Ryssland, och känns igen på sin korta, glansiga och silvergrå päls. Rasens ögon utgör en kontrast till pälsen, då de är tydligt gröna i färgen. Också russian blue passar att använda som innekatt, men man får räkna med att den är mer aktiv och rörlig än persern. Russian blue är också något mer känslig för förändringar – den trivs med att vara tillsammans med sin ägare, och störs därför av exempelvis en flytt till ny bostad eller en lång frånvaro från sin ägare. I det senare fallet är det inte ovanligt att katten visar sitt missnöje.

Det är inte bara russian blue som brukar kännetecknas främst av färgen på sina ögon – också siamesen är känd för sina ögon, som ska vara intensivt blå. Siamesen är också känd för sin päls, som är mestadels vit eller beige med mörkare partier runt nosen, öronen, tassarna och svansen. Denna teckning beror på en särskild gen hos siameskatterna som gör att det mörkare pigmentet bara aktiveras vid de områden på kroppen som kyls till en viss temperatur. Siamesen har sitt ursprung i Thailand (tidigare Siam), och där lever rasen fortfarande som ett frilevande djur, snarare än en tamkatt. Trots det passar den utmärkt som husdjur, då den är intelligent och gärna apporterar och går i koppel – den kallas ibland för ”hundkatten” av den anledningen. Den är också tillgiven och lekfull, men kräver mycket uppmärksamhet och aktivering. Det kan därför vara en bra idé att den får sällskap av ytterligare en katt.

Något som kan vara viktigt att tänka på, oavsett vilken kattras man bestämmer sig för att skaffa, är att det är mycket svårt att hålla en katt borta från till exempel soffan, sängen och andra möbler i huset. Man måste därför räkna med att man kommer att behöva städa bort katthår regelbundet, särskilt om man har en bäddsoffa som gäster ska sova i – då är det inte så trevligt att den är full med katthår. Om man känner att katthåren kommer att vara ett problem bör man sannolikt överväga nakenkatter eller korthåriga raser som inte fäller lika mycket hår.

ADD YOUR COMMENT

textured