Risker med uppfödning av särskilda raser
Om du funderar på att bli kattuppfödare men ännu inte har bestämt dig för vilken ras du vill ha, så finns det ett antal saker att tänka på innan du tar ditt beslut. De olika rasernas genetik kan medföra olika sorters risker och det är därför viktigt att du läser på ordentligt så att du är medveten om extra förebyggande åtgärder som kan komma att behövas för att se till att din uppfödning bli så lyckad som möjligt. Katternas hälsa är givetvis A och O när man är uppfödare och det är viktigt att du väljer en ras som du själv känner att du kan ta hand om och avla på ett så säkert sätt som möjligt.
Uppfödning som företag
Den ekonomiska lösningen man har som uppfödare skiljer sig från uppfödare till uppfödare. Det finns särskilda regler för när du måste ansöka om tillstånd för avel, beroende på hur många katter du föder upp o.s.v. Att inte ha de tillstånd som krävs är ett brott mot djurskyddslagen och det är därför viktigt att du kollar upp vad som gäller för dig innan du sätter igång. För de som ska starta företag finns det enkla företagslån hos Qred som kan hjälpa dig att komma igång med att till exempelvis köpa några avelskatter.
Att tänka på vid olika raser
- Förlossningsproblem. Det har gjorts en studie som visade att förlossningsproblematik var vanligare bland brittiskt korthår, helig birma och orientaliska raser. I ungefär hälften av fallen med förlossningsproblematik under studien behövde kejsarsnitt genomföras.
- Särskilda undantag i försäkring. Det kan finnas särskilda undantag i försäkringar för särskilda kattraser. Exempelvis har en del försäkringar undantag för Perser och Exotic i livförsäkringen, vilket innebär att katter av dessa raser som avlider till följd av problem med kattens näsborrar inte täcks. Detta beror givetvis på större risker, vilket är viktigare att tänka på ur hälsosynpunkt än försäkring. Det tåls dock att nämnas.
- Ärftliga hjärtsjukdomar och höftledsdysplasi. Rasen Maine Coon har en del ärftliga åkommor, bland annat hjärtsjukdomen HCM (hypertrofisk kardiomyopati) och HD (höftledsdysplasi). Därför rekommenderas det att man alltid utreder om katten har detta och att inte avla på katter med dessa defekter eller sjukdomar. Hjärtsjukdomen HCM har även setts drabba Norsk Skogskatt, så även här bör man testa katten innan man låter avla på den. Katter med denna diagnos anses inte som lämpliga avelskatter, även om drabbade katter kan leva ett normalt liv.
Givetvis kan man aldrig utesluta risker vid förlossning eller kattavel, men som uppfödare har man ett ansvar att besitta tillräckligt med information om rasen man tänkt avla på. På så vis kan man undvika att föra vidare genetiska defekter och sjukdomar samt att arbeta förebyggande eller åtminstone vara beredd på vad som kan komma att ske.