Tips när du bor med flera katter

Katter är ett av de vanligaste husdjuren och de är relativt lätta att ta hand om. Jämför du katter med hundar så är katter mer självgående. De klarar sig själva och är helt enkelt mer självständiga. Dock så behöver de ha saker som exempelvis mat- och vattenskålar samt någonstans där de kan utföra sina behov.

Det finns både inomhus- och utomhuskatter. Vissa katter har lyxen att kunna vara både inne och ute. Trots att du har en utekatt är det även viktigt att katten har en kattlåda inomhus där den kan göra sina behov. För de som håller på med kattuppfödning är det ännu viktigare att det finns saker och tillbehör till alla katter. Till exempel så behöver det finnas liggunderlag och tillräckligt med kattlådor samt skålar för mat och vatten.

Tåliga möbler och tillbehör

Katter är väldigt renliga djur och vill inte vara där det är smutsigt. För de som har många katter kan det vara bra att införskaffa tåliga möbler och tillbehör. Till exempel är det bra att införskaffa liggunderlag som klarar tuffa väderförhållanden. Det är även viktigt att du har plats för alla katter som du planerar att ha. En kattuppfödning kan bestå av allt från ett tiotal katter till ännu fler. Det går även att föda upp katter i en mindre skala och ha kattuppfödningen som en slags hobby.

Håll katterna stimulerade

Det är en prövning att bo med flera katter. Till exempel så gillar de att sitta högt upp. Det innebär att de kan hoppa upp på bokhyllor eller liknande. Katter är även väldigt smarta djur och har oftast bättre koll än vad du tror. Det är därför bra att införskaffa flera olika leksaker för att de skall kunna stimulera sig själva. Speciellt om katterna endast skall vara inne är det ännu viktigare att de kan hålla sig sysselsatta.

Bra att tänka på

Vill du inte ha alla katter i sängen eller på möblerna så behöver de även sina egna sovplatser. Katterna behöver också någonstans där de kan få klösa. Annars finns det en risk att de klöser på din soffa eller säng. Innan du börjar med kattuppfödning kan det vara bra att tänka över vilken kattras som skulle passa dig bäst. Det finns en större chans att du och katterna kommer komma överens om du matchar kattrasens egenskaper med det liv som du kan erbjuda. Sist men inte minst så är det viktigt att se till så att alla dina katter är försäkrade. Detta gäller även innekatter då de kan skada sig på något inomhus eller bli sjuka.

ADD YOUR COMMENT

textured