Vanliga kattraser

Katten är vår mest populär, som med sin tillgivenhet och självständighet charmar oss. Med en katt är man inte lika uppbunden som med en hund, eftersom katten inte är ett flockdjur och inte behöver promenader och aktivering i samma utsträckning som en hund. Katter som går ute får både fysisk och mental stimulans på egen hand, men kommer gärna in för att sova hos dig i tv-soffan och äta lite mat. Huskatten är alltjämt den vanligaste katten i våra hem, men raskatterna ökar i popularitet. För vissa är det ett speciellt utseende som tilltalar när de väljer en raskatt, för andra är det temperamentet.

En kelig katt eller en busig

När du väljer raskatt bör du inte bara titta på utseendet, utan också på vilka egenskaper man har avlat. Tycker du om lugn och ro, bör du inte skaffa en katt som har ett stort behov av lek och bus. Det finns flera saker du bör tänka på om du ska skaffa katt för att katten och du ska trivas med varandra. Norsk skogkatt är populär i Sverige och många tycker att den är söt med sina lodjursliknande örontofsar. Tänk på att den behöver mycket pälsvård, i synnerhet om den är en utekatt, annars blir pälsen lätt tovig och den drar med sig pinnar och skräp in i huset.

Ragdoll är kattvärldens kelgris

Vill du ha en stor, avslappnad och kelig katt ska du välja ragdoll. Namnet kommer från engelskans ord för trasdocka och det beskriver bra kattens temperament. Den finner sig lugnt i att hanteras och trivs i din famn. Om pälsvården avskräcker dig finns det korthåriga raskatter. En av dem är burman, som är en katt med stor personlighet. Det är en social, livlig och nyfiken katt som älskar att vara där du är. Cornish rex är en annan korthårig ras, vars päls är lockig. Den har en slank, elegant kropp och är en lättlärd och intelligent katt. Att katten är vårt mest populära husdjur är inte konstigt, då det finns en ras som passar alla.

ADD YOUR COMMENT

textured