Bra tillbehör för kattuppfödare

Att föda upp katter är lika roligt och givande som det är ansträngande. Många av de som varje år tar en kull kattungar efter sin katt gör det helt frivilligt och planerat, men väldigt många blir också kattuppfödare plötsligt och oplanerat. Oavsett vilken grupp du tillhör så finns det några knep att ta till för att vara så bra förberedd som möjligt och för att underlätta processen. Ett sådant knep är att använda en kaninhage. Exakt hur den kan komma till nytta kan du läsa mer om här nedan.

Skaffa en kaninhage

Om du inte redan äger en kaninhage så är steg ett naturligtvis att införskaffa en. Innan du gör det så bör du först tänka på att en kaninhage också kan kallas för andra saker – till exempel bara hage. Innan du kollar i affärer så kan det därför vara en bra idé att både tänka till och leta i förrådet

Storlek på hagen

En kaninhage som passar ändamålet för att föda upp kattungar bör ha sektioner som är ett par decimeter höga och kring en halvmeter långa. Sex till sju sektioner är ungefär ett lämpligt antal.

Använd din kaninhage

De praktiska förberedelserna är a och o när din katt ska föda ungar. Som en del av förberedelserna är det bra att ställa iordning din hage så tidigt som möjligt. Katthonor kan bete sig ganska olika innan det är dags att föda, men det är vanligt att katten i ganska god tid börjar leta efter en avskild plats där den tänker föda.

Av den anledningen är det därför bra att vara ute i god tid. Ställ upp din kaninhage i en avskild del av huset eller lägenheten. Det ska vara tyst och lugnt både i och omkring hagen, så om du har barn eller om det finns många i hushållet så ska ni se till att man lämnar platsen ifred i så stor utsträckning det går.

Låt en sektion av hagen vara öppen, men bara på glänt och inte vidöppen, så att katten uppfattar det som att det finns en väg in till ett tryggt utrymme. Du kan också låta en handduk hänga över en eller två sektioner på din kaninhage så att viss skydd mot insyn ges trots gallersektionerna.

På golvet innanför hagen lägger du en filt eller två, alternativt ett par handdukar som inte är av frotté. Katter gillar värme och sköna underlag, och den katt som är på väg att föda ungar är inget undantag.

Även om katten inte tillbringar all tid inne i kaninburen dagarna innan födseln så ska du se att den går dit när det väl är dags. När katthonan gått och lagt sig i hagen för att föda sina ungar så stänger du igen den öppna sektionen i kaninhagen och låter det vara stängt tills alla ungar är ute.

ADD YOUR COMMENT

textured